Haber

Çin’in nüfusu 1961’den beri ilk kez azaldı

Çin’in nüfusu 62 yıl sonra ilk kez azaldı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun bugün açıkladığı bilgilere göre ülke nüfusu 2022’de 850 bin azalarak 1 milyar 411 milyon 800 bine geriledi.

Çin’de 2022’de 1000 kişiye düşen doğum sayısı 6,77 ile 1961’den bu yana en düşük seviyede kaldı. Bu sayı geçen yıl 7,52 idi.

İlgili Makaleler

Nitekim doğum kontrol politikaları nedeniyle yıllardır düşen doğum oranı, bu yıl en düşük seviyesine ulaştı.

Sert tek çocuk politikasını terk ettikten yedi yıl sonra Çin, yetkililerin deyimiyle “negatif nüfus artışı” dönemine girdi.

2021’de 1.000 kişiye düşen doğum oranı ABD’de 11,06 ve Birleşik Krallık’ta 10,08 oldu.

Yakında dünyanın en kalabalık ülkesi haline gelecek olan Hindistan’da bu oran 2021’de 16,42 idi.

Çin’de daha önce yayınlanan veriler, bir demografik krizin yaklaştığını gösteriyordu.

İşgücüne katılabilecek nüfus azalırken, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetlerin yükünün buna uygun olarak artacağı öngörülmüştür.

2021’deki nüfus sayımı, Çin’deki nüfus artışının on yılların en yavaş seviyesinde olduğunu da gösterdi. Japonya ve Güney Kore gibi diğer Asya ülkelerinde nüfus azalıyor ve yaşlanıyor.

2023’te Çin’in ölüm oranının pandemi öncesi oranlardan daha yüksek olması bekleniyor. Geçtiğimiz ay “Sıfır Kovid” politikasından vazgeçen ülkede vaka sayısı hızla arttı.

Çin’deki nüfus eğilimleri, 1979’da uygulamaya konulan oldukça tartışmalı tek çocuk politikasıyla büyük ölçüde değişti ve doğum oranları düşüyor.

Buna göre, tek çocuk politikasını ihlal eden aileler cezalandırıldı ve bazıları işini kaybetti. Erkek çocuklarına kızlardan çok daha fazla değer verildiği bir kültürde, bebeğin kız olduğunun anlaşılmasının ardından zorla kürtaj yapılması da 1980’lerde cinsiyet dağılımında erkeklerin lehine ciddi bir değişikliğe yol açtı.

2016 yılında evli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin verildi.

2016 yılında bu politika gevşetildi ve evli çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin verildi.

Son yıllarda Çin hükümeti, çocuk bakımı ve anne bakım merkezleri için vergi indirimleri gibi uygulamalar getirerek düşen doğum oranlarını dengelemeye çalıştı. Ancak bu durum hızla düşen oranları değiştirmedi.

Ekim 2022’de Çin Devlet Lideri Xi Jinping, doğum oranlarını geri almanın hükümetin önceliği olduğunu duyurdu ve “hükümetin yaşlanan nüfusa karşı daha aktif bir strateji uygulayacağını” söyledi.

Ancak doğum yapan kadınların işgücüne katılımının azalması hem ekonomik olarak muhtaç durumdaki hem de meslek sahibi olma niyetindeki kadınları doğum yapma fikrinden uzaklaştırıyor. Bu nedenle uzmanlar, ülkedeki doğum oranının artması için cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini söylüyor.

carsibasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu