Dünya

Güney Çin Denizi’nde gerilim tırmanırken küresel ticaret risk altında

Foreks – Uzmanlar, Güney Çin Denizi’nde yükselen tansiyon nedeniyle dünyanın en işlek nakliye yollarından bazılarının risk altında olduğu uyarısında bulunuyor.

Son aylarda, dünyanın en büyük ekonomilerinden üçü olan Çin, Japonya ve Hindistan için çok önemli bir ticaret yolu olan Batı Pasifik okyanusundaki marjinal bir deniz olan ve oldukça tartışmalı Güney Çin Denizi’nde çatışmalar tırmandı.Pekin’in denizin neredeyse tamamında hak iddia etmesi ve bir avuç başka ülkenin de birbiriyle örtüşen hak iddialarında bulunması nedeniyle Çin, Filipinler ve Vietnam arasında küresel ticareti sekteye uğratabilecek bir olay yaşanabileceği endişelerini tetikleyen bir dizi çatışma patlak verdi.

BCA Research’ün küresel jeo-makro stratejisti Marko Papic’e göre Güney Çin Denizi’ndeki bu gelişmeler, bu su yollarının uluslararası ticaret için taşıdığı önem nedeniyle küresel piyasaların ve tedarik zincirlerinin radarında olmalı.

CNBC’ye konuşan Papic, “Güney Çin Denizi, üzerinden geçen ticaretin değeri açısından dünyanın en değerli deniz yolu” dedi ve buradaki çatışmaların küresel deniz taşımacılığı için bariz riskler oluşturduğuna dikkat çekti

.Papic, deniz yolunun özellikle emtia ve girdi mallarının Çin’e ulaşması için çok önemli olduğunu, Çin’de üretilen malların da bu yol üzerinden dünyanın diğer bölgelerine gittiğini sözlerine ekledi.

Bölgedeki çatışmalar, Filipinler ile karşılıklı savunma anlaşması bulunan ABD de dahil olmak üzere dünya çapında hükümetlerin giderek daha fazla dikkatini çekmeye başladı.

Filipinler Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında kıdemli öğretim görevlisi ve politika danışmanı olan Richard Heydarian, “Geçtiğimiz birkaç hafta içinde gerilimin sadece Çin ve Filipinler arasında değil, Vietnam ile de yükseldiğini gördük. Bence giderek daha fazla ASEAN ülkesinin sesini yükseltmesi ve daha da rahatsız edici çatışmalar görmemiz an meselesi” dedi.

https://www.cnbc.com/2024/10/11/global-trade-at-risk-as-tensions-escalate-in-south-china-sea-.html

camelihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu