TÜSEDAD, 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının 22 TL/lt olarak açıklanmasını önerdi
Foreks – TÜSEDAD, 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının 22 TL/lt olarak açıklanmasını önerdi. Bir önceki ay tavsiye fiyatı 21,03 TL/lt seviyesindeydi.
TÜSEDAD’dan yapılan açıklamaya göre, Ağustos ayına ait maliyet 17,53 TL/lt iken; Eylül ayında 18,37 Tl/lt olarak hesaplandı.
Açıklamada, “Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 22 TL/lt olarak açıklanması önerilmektedir.” denildi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
“Derneğimiz maliyet komisyonu; 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp, günde ortalama 28 litre süt veren sağmallardan oluşan, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlükken satan ve yılda %20 reforme ineği sürüden çıkartıp bunların yerine de her yıl doğan tüm dişileri besleyerek yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan %20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan %10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletme için maliyet hesaplamaktadır.
Bilindiği üzere USK sıcak süt tavsiye fiyatı açıklamaktadır. TÜSEDAD olarak soğutma bedeli dahil maliyet açıkladığımız için önerdiğimiz tavsiye fiyatı da SOĞUTULMUŞ ÇİĞ SÜT fiyatıdır. Buna göre; güncel yem ve diğer tüm giderlerin ayrıca gelirlerin de dikkate alındığı hesaplama metodumuza göre Eylül ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 18,37 TL/lt olarak hesaplanmıştır.
Ağustos ayına ait maliyet 17,53 TL/lt iken; Eylül ayında 18,37 Tl/lt olarak hesaplanmıştır. 86 kuruşluk bu artış, kesif yemlere gelen zamlardan kaynaklanmaktadır. Eylül ayı içerisinde kesif yemlere içerdikleri Ham Protein oranına bağlı olarak %6,7-7,4 oranında zam gelmiştir. Kaba yemlerde ise kuru yonca otu fiyatındaki artış dışında önemli bir farklılık gözlenmemiştir.
Ayrıca reforme hayvan kesim fiyatlarında ve buzağı satış fiyatlarında da artış olmaması maliyet hesaplamamızdaki gelir hanesinde bir artış yaratmamıştır. Bu nedenle yemlere gelen zam doğrudan maliyeti artırmaktadır. Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, üretimin devamlılığı ve ülkemizin sürdürülebilir gıda tedariki, halkımızın gıdaya alım gücüyle dengeli olabilen fiyatlarla ulaşabilmesi, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur.
Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 22 TL/lt olarak açıklanması önerilmektedir.”